Betong

Bordsdekoration

Tycker fortfarande att betong är ett vackert och användbart material. Var på en veckoslutskurs för några år sedan och blev biten. Den här bordsdekorationen är gjuten i en plastform som är tillskuren av något kraftigare “mjukplast” och sedan ihoptejpad till en rektangel. I botten på formen lade jag en ca 5 mm tjock, mindre rektangulär gummiplatta för att få en nedsänkning i betongen. Nedsänkningen kan sedan användas till att dekorera i. För att dekorationen inte skall bli för skör har jag för säkerhetsskull gjutit in lite armeringsjärn.

Betongägg

Gamla påskägg i plast är perfekta gjutformar för betong. Tejpa ihop skarvarna och borra ett hål på toppen eller botten på ägget där du sedan fyller i betongen. Här har jag även blandat i lite pigment för att få nyansskillnad på äggen. När det gäller all gjutnng av betong är det viktigt att man skakar formen ordentligt för att få bort alla ev luftbubblor.

Betong och glas

Här har jag använt samma form som till bordsdekorationen. Krokarna är gjorda av lite kraftigare ståltråd som är tvinnad. Den biten av ståltråden som sticks in i betongen måste vikas ut som små “kråkben” för att den skall klara av att hängas på sedan. Glöm heller inte att tejpa fast en krok på botten i formen för att du skall kunna hänga din dekoration på väggen. Tycker att det blir en fin kontrast mellan den skira glasdroppen och den råa betongen. Det som är bra med betongen är att du i stort sett kan gjuta vilka former du vill vilket gör att du kan anpassa storleken efter vart du skall placera den hemma. Lycka till!