Kaloribomb till jul…En gång om året lagom till jul brukar jag göra en dubbelsats med chokladbiskvier. Egentligen ingen julkaka, men hos oss försvinner de nästan innan jag hinner få ner dem i kakburken och lagt in dem i frysen. Med tanke på vilka kaloribomber de är så räcker det nog med en gång per år. Smörkrämen har jag bytt ut mot nutella eller nougat, så ni förstår att de är försvinnande goda:)

Recept på ca 25 st ( brukar dubbla detta)

  1. 3 hg mandelmassa
  2. 1-2 äggvitor
  3. 1 burk nutella eller nougat
  4. mörk blockchoklad

Så här gör du…

Börja med att riva mandelmassan på den grova sidan på rivjärnet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum. Blanda samman mandelmassan med äggvispet och rör om till en kladdig men jämn smet.

Skölj händerna i kallt vatten och rulla sedan lagom stora bollar som du lägger på smörpapper. Ta ett glas kallt vatten och blöt en gaffel som du sedan trycker ut kulorna med till önskad tjocklek. ( Det kalla vattnet gör att det inte klibbar fast)

Grädda bottnarna i ca 175 grader i 10-15 minuter (de skall få lite färg). Låt svalna och bred sedan på nutella/nougat så det blir en liten topp på kakbotten. Om du väljer nougaten så blir den lite fastare i konsistensen än nutellatoppen.

Smält blockchokladen i ett vattenbad på spisen, undertiden kan du låta kakorna stå några minuter i kylen så de blir lite kalla. Detta gör att det  är lättar att få på chokladen snyggt. När chokladen smält till en jämn och klumpfri konsistens är det bara att hålla i botten och doppa ner nutellatoppen i chokladen. Låt chokladen på kakorna stelna till innan du fryser in dem, men passa på att njuta av en eller två stycken innan du gömmer dem för resten av familjen:))